Què és la Maçoneria ?

FreemasonFormedLa Maçoneria no és una religió, ni una secta, ja que no té dogmes, no té cos doctrinal al qual s’arribi a través de la fe.

La Maçoneria respecta totes les creences, i, en el cas de la Liberal, també l’absència d’aquestes creences, sempre que el maçó accepti el compromís de conèixer-se a si mateix, desenvolupar les seves possibilitats en tots els sentits i en la forma que desitgi, i bolcar aquest coneixement i aquesta millora en benefici de l’Univers, del qual considerem que la Humanitat és part substancial.

La Maçoneria té tres únics principis : Llibertat, Igualtat i Fraternitat. La forma concreta d’entendre i aplicar aquests principis no està marcada, i cada maçó ha de buscar-la i realitzar-la personalment. Aquesta exigència no es posa en pràctica mitjançant cap tipus d’examen o confessió d’un maçó a altres, sinó que es porta endavant en la consciència de cadascú.

A qui no és maçó , que nosaltres anomenem profà, se li exigeix​​, per entrar a la Maçoneria ser “lliure i de bons costums“. Aquesta vella fòrmula s’ha d’entendre com el dret i el deure a desenvolupar les pròpies condicions i idees – siguin quines siguin – i  ser coherent amb un mateix, desenvolupant aquestes condicions i idees de manera que millorin aquella part de l’Univers que l’envolta, començant per ell mateix.

No es tracta de guardar una moral determinada, sinó de potenciar uns valors universals. El maçó pot, per descomptat , acceptar uns principis morals establerts, però com un ésser lliure, honrat i responsable, ha de tenir fonamentats en la seva consciència aquests principis, i mai acceptar per rutina o per pressió social.

En Maçoneria no han de jutjar les opinions , que són lliures, sinó les actituds : aquestes han de ser obertes, no tenen – en la mesura possible – de prejudicis , i fruit d’una reflexió pròpia. S’ha d’abordar la vida buscant el que uneix abans del que separa, i saber manifestar les diferències amb sinceritat envers un mateix i respecte als altres.

Això no vol dir que el maçó no defensa les seves idees i creences, ja que en aquest cas no seria coherent amb si mateix, sinó que aquesta defensa ha de ser realitzada de forma oberta , tolerant i fraternal, fugint de la concepció de ser portador de la Veritat Absoluta. Un maçó pot, d’acord amb les seves idees, retre culte als principis religiosos en els que crea, o declarar agnòstic o ateu.

Busquem el progrés de l’Univers i el progrés de la Humanitat inserida en ell, i cridem a aquest progrés Llum, entenent no només en un sentit material – important i present a les nostres preocupacions – sinó també en un sentit espiritual, moral o filosòfic.

Comments are closed